Suurenna fonttia  

Kuka välittää, kysyttiin Pohjois-Savon poliisin ja Aivot Narikasta – hankkeen yhteisellä koulukiertueella.

Who Cares - koulukiertue kohdentui kaikkiin Pohjois-Savon yläkouluikäisiin nuoriin, joille kerrottiin vaikuttavan esityksen myötä viinan ja väkivallan vaikutuksista ja seurauksista. Esityksessä nähtiin poliisin kuvamateriaalia erilaisista onnettomuuksista ja tapaturmista, joissa viina on ollut osallisena. Käytiin myös leikkaussalissa katsomassa aitoa kuvamateriaalia pahoinpidellyn Joonaksen aivoleikkauksesta.

Joonaksen tarina ja liian monet muut vastaavat tositapahtumat kertovat siitä, että välittämistä ja ennaltaehkäisevää työtä tarvitaan muun muassa aivosairauksien ehkäisemiseksi.

Päihteet lisäävät aivosairauksia merkittävästi. Nuorena aloitettu runsas alkoholin käyttö voi johtaa hyvinkin nopeasti vakaviin muistiongelmiin. Keski-ikäisen alkoholidementikon aivokuvat verrattuna terveen 90 –vuotiaan aivokuviin kertovat karulla tavalla sen, miten vähän alkoholidementoituneella on enää kapasiteettia aivoissaan käsitellä arjen asioita. Välittämällä, olemalla hyvänä esimerkkinä ja kertomalla nuorille näistä asioista, pystymme varmasti vähentämään monia uusia aivovammautumisia ja -sairastumisia.

Koulukiertueen kuvamateriaali olikin tarkoituksella pysäyttävää tavoitteena herättää niin nuoret kuin aikuisetkin ajattelemaan.

Esityksen mukanaan tuomia ajatuksia ja tunnelmia purkamaan järjesti Aivot Narikasta – hanke nuorille sarjakuvakilpailun. Syksyn kiertueen yhteydessä järjestettyyn kilpailuun tulikin runsas osanotto: Noin 150 kilpailutyötä palautui, ja sarjakuvasarjan voittajatyö julkaistiin 28.5.2012 Kuopion kaupunkilehdessä. Kilpailussa oli myös kuvakäsikirjoitussarja, jonka voittajatyön tekstin pohjalta kuvittaja-graafikko Janne Markkanen piirsi sarjakuvan. Tuloksia voit katsoa vasemmalla olevaa "Sarjakuvakilpailun tulokset" linkkiä klikkaamalla.
                                  
© 2018 - Powered by Mindcom oy